Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr
SKA 12 Sorumlu Üretim ve Tüketim
SKA 12 Sorumlu Üretim ve Tüketim
SKA 12 Sorumlu Üretim ve Tüketim
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı Sertifikası
Özyeğin Üniversitesi, Türkiye’de ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı Sertifikasını alan ilk üniversitedir. 2012 yılından itibaren kurulmaya başlanmış ve 2014 yılında uluslararası saygınlığı ve bilinirliği olan BSI (British Standards Institute) belgelendirme kuruluşu tarafından tescillenmiştir. Özyeğin Üniversitesi’nde periyodik olarak standardın gereklilikleri takip edilmekte, raporlama yapılmakta, kurum içi denetimler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca her sene BSI tarafından denetlenmektedir. Özyeğin Üniversitesi, çevresel sürdürülebilirliği, kuruluşundan ve kampüs inşasından başlamak üzere öncelikli varoluş kriterlerinden biri olarak kabul etmiştir. Yayımladığı çevre politikasına uygun olarak, çevre boyut etki analizini yapıp, elde edilen çıktıları referans alarak, doğal kaynak tüketimini minimize etmek için iyileştirme aktivitelerine ağırlık vermektedir. Enerji yönetimi, atık yönetimi ve karbon ayak izi raporlanması düzenli olarak yapılmaktadır. İlk kez Kurumsal Su ayak izi raporlaması da yapılmıştır.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Kurumların çevreye verdikleri veya verebilecekleri zararların, sistematik bir şekilde azaltılması ve mümkün olduğu durumlarda ortadan kaldırılması için geliştirilen bir yönetim sistemidir. Bu kapsamda yayınlanan Çevre Politikası ile kurumsal politika belirtilmiş ve Çevre Yönetim Planı ile uygulamalar, görevler ve kavramlar ifade edilmiştir. Kampüs Enerji ve Su Kaynakları Kullanım Kılavuzu yayınlanmış olup çevresel açıdan dikkat etmesi gerekenler ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
LEED Gold Belgeleri
USGBC (United States Green Building Council) tarafından ortaya konmuş kriterlere göre belirlenmiş LEED yaklaşımı ile yapılmış binalarımızda, su tasarrufu ve atık yönetimi düşünülerek kampüs binalarımızın dizaynı ve inşaatı yapılmıştır. Kampüste kuyular açılmış, binalarda yağmur hasadı ve Gri Su kullanımı için tesisat düzenekleri kurulmuş, uygun bitkiler seçilerek sulama düzenekleri damlatmalı olacak şekilde peyzaj planı uygulamaya alınmıştır. Çevreye olan etkiyi en aza indirecek şekilde malzeme seçilmiş ve oluşan atıklar geri dönüşüme yönlendirilmiştir. Üç binamız için yeter alt yapı ve diğer gereklerin somut olarak gerçekleştiği, USGBC’ e raporlanarak Gold seviyesinde belgelendirilmeleri sağlanmıştır. Sonrasında USGBC kriterlerine göre aynı yaklaşımla kampüsün diğer ilave binalarının dizaynı ve inşası gerçekleştirilmiştir.
Entegre Çevre Bilgi Sistemi/Sıfır Atık Bilgi Sistemi
Entegre Çevre Bilgi Sistemi ve Sıfır Atık Bilgi Sistemi, çevresel süreçlerin bakanlık tarafından takip edildiği yazılımlardır. Bu sistemlere aylık olarak atık miktarlarının girişleri yapılmaktadır. Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden belediyenin anlaşmalı olduğu lisanslı firma tarafından alınan geri dönüşüm atığı miktarlarıda aylık olarak girilmektedir.
Özyeğin Üniversitesi, Sıfır Atık Belgesini, 14.02.2020 tarihi itibariyle almaya hak kazanan ilk üniversite olmuştur.
Endüstriyel Atık Yönetim Planı
Endüstriyel Atık Yönetim Planı’ mız ilk olarak 30.04.2014 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından onaylanmış olup düzenli olarak 3 yılda bir hazırlanmakta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ ne sunulmaktadır.
Atık Yönetimi Politikası
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı kapsamında oluşturulan politika ve planlarda belirtildiği üzere, Özyeğin Üniversitesinde çevre kirliliğinin önlenmesi amacı ile oluşabilecek atık miktarının en aza indirilmesi, oluşan atıkların yeniden kullanımı ve/veya geri dönüşüme kazandırılması esastır. Atıkların kaynağında azaltılması amacı ile seçilecek malzemeler, sistemler ve yöntemlerde verimlilik arttırıcı uygulamalar tercih edilecek, hurda ve fire mümkün olduğunca azaltılacaktır. Sıfır atık yaklaşımıyla atıkların azaltılması, yeniden kullanımı, geri dönüşüme kazandırılması ve bertarafı için yapılacak uygulamalarda ilgili yasal düzenlemelere uyulacak ve teknolojik gelişmeler takip edilerek uygun yöntemler belirlenecektir.
Yeni bina yapım faaliyetlerinde, akademik ve idari faaliyetlerde oluşabilecek tehlikeli atıklar belirlenip insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde uygun yöntemlerle toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi sağlanacaktır. Tüm üniversite tesislerinde akademik ve idari faaliyetler sonucu oluşacak tüm atıklar sınıflarına göre ayrıştırılacak ve doğru bertaraf edilmesi sağlanacaktır.
Öğrenciler, altyükleniciler, işletmeler/kiracılar, ilişki içerisinde olunan altyüklenici ve tüm tedarikçiler, ziyaretçiler ile akademik ve idari personel, kirliliğin azaltılması ve atık yönetimi konusundaki uygulamalar hakkında bilgilendirilecekler ve bu konuda üzerlerine düşen görev ve sorumluluklarını etkin uygulamaları sağlanacaktır.
Atık Yönetim Planı
Atık Tipi | Atık Kaynağı | Atığın En Aza İndirilme Yöntemi | Atığın Kaynağında Toplanma Yöntemi | Atığın Bertaraf Edilene Kadar Saklanma Yöntemi | Miktar Takibinden Sorumlu Departman | Miktarı | Periyot | Bertaraf Yöntemi |
Organik Atık / Evsel Atık / Çöp | Cafe/Yemekhane vd | Bilinçli Tüketim Sağlanması | İlgili Kuruluşça | Çöp Toplama Alanları | İdari İşler | Takip edilmekte | Gün | Belediye |
Metal | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Kullanıcıların Kumbaralara atması | Kumbaralarda / Geri Dönüşüm Atıkları Toplama Yerleri | İdari İşler | Takip edilmekte | Haftalık | Belediye |
Cam | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Kullanıcıların Kumbaralara atması | Kumbaralarda / Geri Dönüşüm Atıkları Toplama Yerleri | İdari İşler | Takip edilmekte | Haftalık | Belediye |
Plastik | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Kullanıcıların Kumbaralara atması | Kumbaralarda / Geri Dönüşüm Atıkları Toplama Yerleri | İdari İşler | Takip edilmekte | Haftalık | Belediye |
Kağıt + Ambalaj Atıkları | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Kullanıcıların Kumbaralara atması | Kumbaralarda / Geri Dönüşüm Atıkları Toplama Yerleri | İdari İşler | Takip edilmekte | Haftalık | Belediye |
Diğer Geri Dönüştürülebilir atıklar / Mobilya Atıkları /Hurda atıklar | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim ve Alım yapılması | Kullanıcıların ve Teknik Ekibin Geri Kazanım istasyonuna/ teknik depolarında biritirmesi | Geri Dönüşüm atık toplama yerleri / Teknik Hizmetler depoları | Teknik Hizmetler | Takip edilmekte | İhtiyaca göre | Belediye |
Tehlikeli Atık – Lab | Lab Kimyasalları | Bilinçli Tüketim ve Alım yapılması | Lablarda güvenli alanlarda PE bidonlarda konması | Lablarda güvenli alanlarda PE bidonlarda saklanması / Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Lab/İdari İşler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Bitkisel Atık Yağ | Cafe/Yemekhane vd | Bilinçli Tüketim Sağlanması | İlgili Kuruluşça | Atık Toplama Odaları | İdari İşler | Takip edilmekte | İhtiyaca göre | Habitat |
Elektronik Atık | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | BT birimince toplanıyor | IT help desk birimince | BT | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Pil | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | TAP Kutuları aracılığı ile | TAP Atık pil kutularında | İdari İşler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | TAP - Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği |
Tıbbi Atık | Revir / Sağlık Merkezi | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Revir Yetkilileri aracılığı ile | Sağlık Merkezi özel çöp kutusu | HSE - Sağlık Merkezi | Takip edilmekte | İhtiyaca göre | İSTAÇ |
Aküler | EDM | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Atık Yağ | EDM / Laboratuvarlar | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | PETDER |
Ampül ve balast | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Bahçe Atıkları (Çim Atık) | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Peyzaj Aktivitelerinin Sağlanması | Peyzaj Frması aracılığı ile | Peyzaj alanlarında depolama/kompostlaştırma | Teknik Hizmetler | Takip edilmekte | Yılda 12-20 kez | Büke |
Bahçe Atıkları (Budama Atıkları) | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Peyzaj Aktivitelerinin Sağlanması | Peyzaj Frması aracılığı ile | Peyzaj alanlarında depolama/kompostlaştırma | Teknik Hizmetler | Takip edilmekte | Yılda 2 kez | Büke |
Klima santralleri torba filtreleri | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Tekstil-Elbise | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Kullanıcıların Kumbaralara atması | Kumbaralarda | İdari İşler | Takip edilmekte | Haftalık | Belediye |
Kontamine atık | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim ve Operasyon Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler / İdari İşler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Kontamine ambalaj | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim ve Operasyon Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler / İdari İşler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Atık bor yağ | EDM / Laboratuvarlar | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim ve Operasyon Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler / İdari İşler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Tehlikeli parça içeren ıskarta ekipmanlar | Kampüs Yaşam Alanları | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim ve Operasyon Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler / İdari İşler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Kartuş-Toner | Fotokopi Makineleri | Bilinçli Tüketim Sağlanması | İlgili Kuruluşça | İhtiyaca göre değiştirilerek | BT | Takip edilmekte | İhtiyaca göre | Kyocera |
Antrifiz sıvıları | EDM / Laboratuvarlar | Bilinçli Tüketim Sağlanması | Teknik Birim Yetkilileri aracılığı ile | Tehlikeli atık geçici depolama alanı | Teknik Hizmetler | Takip edilmekte | Yılda 2 kere | EAG |
Tehlikeli Atıklar
Tehlikeli atıklarımız için lisanslı firmalarla sözleşmeler yapılmış ve düzenli olarak Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden bildirimleri yapılarak geri kazanımı ve bertarafı sağlanmakta, her sene atık beyanları yine bu sistem üzerinden yapılmaktadır. Tehlikeli atıklar uygun şekilde ambalajlanarak tehlikeli atık etiketi ile etiketlenerek Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanına gönderilmektedir.
Tıbbi Atık Kabul Belgesi
Tıbbi Atık Kabul Belgesi için gerekli başvurular her sene düzenli olarak yapılmakta ve İBB Atık Yönetim Müdürlüğü tarafından belgemiz verilmektedir.
Bilgi güvenliği kapsamında atık kağıtların imha için gönderilmesi
Bilgi güvenliği kapsamındaki atık kağıtların imhası için TEMA Vakfı ile anlaşılmış olup elde edilen gelirler TEMA Vakfı’ na bağışlanmaktadır.
Organik Atıklar / Kompostlaştırma
Bahçe-park atıkları toplanarak anlaşmalı firma tarafından kompostlaştırılmakta ve kampüste değerlendirilmektedir. Gastronomi bölümünde yemekhaneden çıkan sebze ve meyve kabukları tekrar yemek olarak değerlendirilmektedir. Yemekhaneden çıkan organik atıklar, hayvan maması ve kompost yapımı için ayrıca değerlendirilmektedir. Bu kapsamda yemekhane şirketimiz Sorumlu Restoran Hareketine katılmıştır.
Sorumlu Restoran Hareketi; yiyecek&içecek hizmeti sunan tüm işletmelerin enerji kullanımından atık yönetimine, su kullanımından tedarik, hazırlık ve servis süreçlerine kadar tüm hizmet akışını sorumlu bir anlayışla yürütmesini, üretimde ve tüketimde bilinçli bir davranış değişikliği yaratarak sürdürülebilirlik odağında faaliyet göstermesini sağlamak amacıyla harekete geçirilmiş bir projedir.
Çevre Yaşam Döngüsü
Yaşam döngüsü analizi, bir ürün sisteminin yaşam döngüsü boyunca girdilerinin, çıktılarının ve potansiyel çevresel etkilerinin derlenmesi ve değerlendirilmesidir.